Geçmişten Bilgiler

SIRLAR ODASI: Harry ve Ron'un şamarcı söğüte çarptıkları sahneyi çekebilmek için,tam 14 gerçek Ford Anglia otomobili heba oldu. MELEZ PRENS: Koleyle efsunlandıktan sonra Katie Bell'in havaya fırladığı sahne için set tasarımcıları Bell'in mankenini hazırladı. BİLGİ: İlk yedi Harry Potter filmi dünya çapında 6,3 milyar dolardan fazla hasılat yaptı.Bilgi:Yedi HP kitabı 200 ülkede 400 milyondan fazla sattı ve 68 dile çevirildi

3 Mart 2016 Perşembe

Harry Potter Deliydi Teorisi Parça 1

       Merhaba Potter Kafalar bugün bir çoğunuzun duymuş olduğu veya okuduğu Harry Potter deliydi ve Hogwarts aslında bir akıl hastanesiydi teorisini yazacağım ama daha detaylı şekilde belirteceğim bunu sizlere yazı biraz fazla uzun olabilir ama Harry Potter hakkında yapılan en iyi teorinin bu olduğunu düşünüyorum ve daha detaylı şekilde bilmeye hakkınız var. Fakat bu teoriyi iki yazı halinde yazacağım dediğim gibi biraz uzun.

       Teori Harry Potter'ın yıllarca duygusal şiddete maruz kaldıktan sonra delirdiğini ve Hogwarts'ın aslında bir okul değil akıl hastanesi olduğunu savunuyor. Harry büyücülük okulu Hogwats'a değil bir akıl hastanesine gönderiliyor ama Harry hikaye boyunca her şeyi kafasında kuruyor. Makale de duygusal şiddete uğrayan her çocuk gibi kendine alternatif bir gerçeklik yaratmaya çalıştığı savunuluyor. Savlarına bakıldığında makale kulağa çok mantıklı geliyor. Makale de tüm Harry Potter serisinin, ciddi şekilde akıl hastası olan bir çocuğun gördüğü hayalleri anlatan, uzun uzun işlenmiş bir metafor olduğu savunuluyor. Kitaplar da anlatılan her olayın akıl hastanesin de olduğunu kabullenmeyen bir çocuğun, gerçeklerle baş etmek için ürettiği şeyler olduğu söyleniyor. Çocuk şiddeti gittikçe artan öfke patlamaları yaşamaya başlamıştır ve bu yüzden bir akıl hastanesine gönderilmiştir. Daha sonrasında yaşanan tüm olaylar, gittikçe gerçeklikten kopan bir zihnin yaratılarıdır. Seyirci olarak bizim izlediklerimiz de onun sanılarıdır. Harry hastanede yaşadıklarını bir maceraya çevirmektedir. 

''Dışarıdan Gelen Yardım'' Sonrası Travmayla Başa Çıkma

       Bu tip hikayelerin açılış sahneleri, genelde gerçek dünya da geçiyor olur. Daha sonra kahramanın başına bir olay gelir ve kendini bir anda yeni bir dünyada bulur. Bu dünya da ise kahramanın önceki yaşamın da işleyen kurallar geçersiz hale gelmiştir. Gerçek hayatta ise bu iş şöyle işler : Hikayenin kahramanı bir çeşit ruhsal travma geçirmiştir. Genelde de bu travma aşağılanma, reddedilme ya da sosyal izolasyon yoluyla yaşanır. Kahraman kendisini anonim, terk edilmiş, ya da toplumdan bir şekilde dışlanmış olarak bulur. Sonra bir anda dışarıdan bir yardım gelir ve kahraman bir takım güçler sağlayarak travmalarla başa çıkabilmesini sağlar. Son tahlilde ortaya çıkan kahramanca hareketler, daha önce güçsüz, reddedilmiş ve aşağılanmış kahramanın yaşadıklarıyla taban tabana zıtlık oluşturur. Yazıyı burada sona erdireceğim. İkinci kısımda Harry'nin  deli olduğuna dair ortaya atılan yedi teoriyi yazacağım burada devam edersem yazı çok uzayacak Potter Kafalar bu yüzden ikinci yazıya aktaracağım bu yedi teoriyi.

-Kreacher 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder